Een primeur in België. Symobo bouwde als eerste een volledig modulair studentenhuis op vraag van de universiteit van Leuven (KUL). Die door de grote toestroom van buitenlandse studenten op zoek ging naar extra plaats. Het hele project werd gerealiseerd op net geen 6 maanden tijd.
De KUL ziet de laatste jaren het cijfer van studie-aanvragen alleen maar stijgen. En ook in het buitenland valt de universiteit in goede smaak bij studenten. Dit laatste steeg op korte tijd zo snel dat er een plaatstekort dreigde voor het aankomende schooljaar. Daarom ging de KUL op zoek naar een snelle en flexibele oplossing. Symobo won de publieke aanbesteding door zijn flexibiliteit en snelle levertijden.
Een volledig modulair studentenhuis
Symobo bouwde 52 studentenkamers verdeelt over 3 bouwlagen, elk met 2 keukens en 2 sanitaire ruimtes. Ook werd er op de gelijkvloers kamers voor mindervaliden voorzien. Aangezien de KUL het gebouw in de toekomst wilt verplaatsen werd er geopteerd voor een simpele buitenafwerking. Maar binnenin werd moeite nog kost gespaard om de studenten te voorzien van al wat nodig is.
Alles werd tot in de details afgewerkt van de installatie van persoonlijke lockers in de keukens tot het plaatsen van de extra brandwerende deuren in de gangen. Hierdoor konden de eerste studenten hun intrek nemen op 13 september, net op tijd voor de start van het nieuwe schooljaar.
Dit project in een notendop:
- Een gebouw met een oppervlakte van net geen 500 vierkante meter
- 3 bouwlagen
- 70 modulaire units en 6 trapmodules
- 52 kamers conform normering
- Waarvan 2 kamers met aangepast mindervalide sanitair
- 6 Keukens en bijhorende eetruimtes
- 6 toiletruimtes en douches
- Het gebouw werd zo compact mogelijk opgebouwd en werd voor 80 % geprefabriceerd in de fabriek.
- Weggewerkte technische ruimtes
- Kamers uitgerust met een performant ventilatiesysteem bijgestaan door verwarming met warmtepompen voor een gezond binnenklimaat.
- Supergeïsoleerd
- Led-verlichting doorheen het hele gebouw
- Pregefabriceerde binnen -en noodtrappen
“Koude kille containers? Daar merk ik helemaal niets van - Lukas inwonende student”